WAN SITI NURFATIMAH MOHD HATTA

WAN SITI NURFATIMAH MOHD HATTA
SENYUM...

-Salamullahi alaik-

Saturday, October 30, 2010

Bolehkah kita malas?Alhamdulillah. Kali ini ada jua kesempatan ana untuk kembali mencoret sepatah dua kata di blog kesayangan ana ni. Kali ini ana ingin berkongsi sesuatu yang amat berguna utk semua umat islam xkira di mana jua antum berada. Perkara yang akan ana ketengahkan kali ini ialah berkaitan sifat MALAS. Seringkali kita sebagai manusia tidak dapat lari dari perasaan malas. Kan?

Pada hakikatnya seorang muslim tidak bole
h & tidak sepatutnya mempunyai perasaan ini. Perasaan MALAS merupakan punca KESEDIHAN. Mungkin bagi antum apa kaitannya MALAS & SEDIH kan? Baiklah. Ana akan berikan beberapa contoh mudah. Seandainya antum malas untk gosok gigi,bila gigi antum dh rosak @ sakit,antum akan rasa sedih kan? Contoh lain,andai antum malas utk study @ buat revision, antum akan berasa sedih bila antum gagal dlm pelajaran kan?Berdasarkan apa yg termaktub di atas. Benarlah teori tersebut. Malas merupakan punca kesedihan. Jika antum tidak ingin berasa sedih,maknanya antum perlu menjauhi sifat malas. Sedangkan kita semua tahu bahawasanya kesedihan & kegelisahan bukanlah sifat org2 Islam bahkan 2 sifat ini dikhususkan kepada Kuffar Laknatullah. Sbb itulah setiap kali slps solat kita perlu membaca doa ini:.
"اللهم إني أعوذ بك من الهم والحزن " yg bermaksud "Wahai Tuhanku,aku berlindung kepadaMU dari kegelisahan & kesedihan".

Sebenarnya rasa sedih merupakan fitrah dlm diri setiap manusia. Namun kesedihan yg melampau sehingga menyalahkan Allah & takdir ketentuanNYA amat dilarang di dalam Islam. Sbb itulah apabila kita diuji dengan sesuatu yg tidak kita ingini, Rasulullah S.A.W mengajar kita supaya membaca ayat ini." قدره الله ما شاء فعل" yg bermaksud: " Allah telah menetapkan apa yang diinginiNYA untuk berlaku". Andai hati kita sentiasa redha dengan apa jua ketentuanNYA,sudah pasti hati kita sentiasa tenang & bebas dari apa jua dendam & penyakit2 hati. Izan, perkara pertama yg perlu kita jauhi ialah MALAS. Jangan MALAS utk beribadat pada ALLAH atau kita akan bersedih di Akhirat kelak.=)

No comments:

Post a Comment